Is bodybuilding iets voor mij?

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien: plaatjes van mensen met spieren die tot enorme proporties zijn doorgetraind. Dit trainen om uiterlijke resultaten wordt bodybuilding genoemd. Het wordt overal ter wereld gedaan, zowel door professionals als amateurs, in meer en minder extreme mate. Misschien heb je je altijd al wel eens afgevraagd hoe mensen dat nou eigenlijk doen, dat oppompen van hun spieren? Of overweeg je om zelf ook eens aan een dergelijk programma te beginnen? Hier vind je alle basisinformatie over bodybuilden bij elkaar.

Training

Natuurlijk is de training een belangrijk deel van het bodybuilding proces, maar die training verloopt wel heel anders dan ‘normale’ krachttraining. Het primaire doel van een bodybuilder is immers niet om sterker te worden, maar om zijn spieren groter te maken. Er wordt daarom veel vaker getraind, in sommige gevallen zelfs elke dag. Daarnaast is het trainingsprogramma heel nauwkeurig samengesteld, om te voorkomen dat bepaalde spieren veel groter worden dan andere. De symmetrie van het lichaam is voor de bodybuilder namelijk ook erg belangrijk. Kort gezegd is de training van bodybuilders veel fanatieker dan van andere sporters.

Voeding

Om zulke enorme spierbundels te kweken, is het natuurlijk belangrijk om veel energie binnen te krijgen – anders heeft het lichaam stomweg niet de bouwstenen om nieuw spierweefsel mee aan te maken. Daarom is de voeding minstens zo belangrijk als het trainingsprogramma. Het dieet van een bodybuilder bevat vooral veel eiwitten, de stoffen die verantwoordelijk zijn voor het repareren van spieren. Verder worden er per dag veel meer maaltijden ingepland: regelmatig een snack, iets voor energie voor de training, en na het trainen nog een hapje om het lichaam van nieuwe brandstof te voorzien… Net als het trainingsprogramma wordt het dieet tot in de puntjes uitgedacht om zo effectief mogelijk te kunnen zijn.

Supplementen

Veel bodybuilders gebruiken supplementen die hun prestaties kunnen verbeteren. Veelgebruikt zijn in ieder geval verschillende soorten eiwitshakes, waarmee het herstel van spieren wordt bevorderd. Ook BCAA’s, die de opname van eiwit vergroten, worden veel genomen. Daarnaast is het supplement Creatine populair. Dit zorgt dat de spieren tijdens de trainen kortstondig meer kracht kunnen zetten, zodat de training effectiever is. Door niet-bodybuilders wordt vaak gedacht dat alle bodybuilders anabolen gebruiken, wat niet geheel waar is. Weliswaar zijn er extreme gevallen die deze kuren nemen, maar zeker op minder professioneel niveau is ook een enorme groep die zich niet met deze stoffen bezighoudt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

6 − 4 =