Don Quishocking, wie zijn dat?

Don Quishocking bestaat uit vier heren en een dame. Van de oprichting in 1967 tot en met het programma Wij zijn volstrekt in de war [1980] was Anke Groot de dame in het gezelschap. In 1985 en 1987 maakte VDQS [Voorheen Don Quishocking] twee programma’s met Joke Bruijs. En in 2001 maakten de Heren van Don Quishocking het programma I Fossili met Maaike Martens.

Fred Florusse [1938] is een van de oprichters van Don Quishocking. Hij speelde in de groep tot 1982 en maakte daarna met VDQS [Voorheen Don Quishocking] de programma’s Kaltes Grauen en Instituut Zwagerman. Fred werkte ook voor het VARA radioprogramma In de Rooie Haan [later Spijkers met Koppen] en regisseerde onder anderen Jack Spijkerman [Dubbel en Dwars], Paul de Leeuw, Karin Bloemen en Hans Dorrestijn. Ook schrijft, vertaalt en regisseert hij musicals, en staat hij regelmatig zelf op het toneel. Zo speelde hij in 1997/98 in Oh Johnny [over Johnny Jordaan] en was hij in 1999 te zien in een productie over Simon Carmiggelt.
Sinds 1998 zet Fred zijn creatieve talent in voor Floor2Floor, het communicatiebureau van zijn zoon Michiel. Bovendien speelde hij samen met Pieter van Empelen de succesvolle programma’s Een wandeling door 100 jaar cabaret en Een Vleugje Parfum Tussen De Spruitjes. Sinds oktober 2005 spelen zij een nieuw programma over de cabrathistorie.

Anke Groot [1941] zat in met haar man George in het Helios studentencabaret in Amsterdam toen ze in 1967 werden benaderd door het Eindhovens cabaretgezelschap van Pieter van Empelen en Fred Florusse. Ze gingen samen verder als Don Quishocking. Anke bleef tot 1982 bij de groep die ze met haar bijzondere stem een heel eigen geluid gaf.
Haar werk in het theater heeft Anke altijd gecombineerd met haar werk aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze tot 2001 docent Tekstinterpretatie en Literatuur was.

George Groot [1942] studeerde Nederlands in Amsterdam toen hij in 1966 het Helios Cabaret oprichtte, de voorloper van Cabaret Don Quishocking. Hij werkte mee aan alle programma’s van DQ.
George is al ruim dertig jaar docent Tekstschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en Taalexpressie en Taal en Spel aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Hij schreef teksten voor Jenny Arean, Job Schuring, Doris Baaten, Lucretia van der Vloot, Paul de Leeuw en voor het programma TipTop [over vooroorlogs Joods amusement].
Behalve met Don Quishocking maakte George programma’s met Adelheid Roosen, Haye van der Heyden en Jenny Arean, en een soloprgramma.

Pieter van Empelen [1943] was van 1967 tot 1977 en vanaf 1985 pianist en componist van Don Quishocking. Hij schreef vrijwel alle muziek voor de groep, zoals De Oude School op tekst van Willem Wilmink. Zijn werk als componist is bekroond met een Edison en de Louis Davidsprijs. In 1977 werd Pieter directeur van het Maritiem Museum in Rotterdam. Maar het theater bleef trekken en dus keerde hij in 1985 terug bij VDQS.
Pieter regisseerde Youp van ‘t Hek [1969-1989], De Berini’s [1987-1997] en Crème Frâiche [1993-2000], jeugdproducties van het Noordhollands Philharmonisch Orkest, opera’s en Braziliaanse muziekproducties van zangeres Josee Koning.
Pieter speelt regelmatig op bedrijfsfeesten met een speciaal geschreven act. Sinds 1999 maakt hij met Fred Florusse voorstellingen over cabaretgeschiedenis. Eerst Een wandeling door 100 jaar cabaret, daarna Een Vleugje Parfum Tussen De Spruitjes en sinds oktober 2005.

Jacques Klöters [1946] is sinds de start betrokken bij Don Quishocking. Daarnaast was hij van 1971 tot 1990 medewerker van het Nederlands Theater Instituut en docent aan de Akademie voor Kleinkunst.
Jacques is vooral bekend als amusementskenner. Hij maakte tentoonstellingen over de geschiedenis van het amusement en schreef het standaardwerk Honderd jaar Amusement in Nederland [SDU, 1987]. Met Kick van der Veer maakte hij de succesvolle bloemlezing van de beste liedjes van de afgelopen 30 jaar Ik zou je het liefste in een doosje willen doen [1989]. De gelijknamige box met 21 cd’s kreeg in 1999 de Edison van de Eeuw.
Jacques maakte voor uitgeverij Nijgh & Van Ditmar nog vijf bloemlezingen van oude liedjes, zoals Omdat ik zoveel van je hou [1991] en Bij ons in de Jordaan [2001]. Verder schreef hij teksten voor onder anderen Adèle Bloemendaal, Karin Bloemen en Lenette van Dongen, en bewerkte hij in 1999 met Flip Broekman voor het Ro-Theater de tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster.
Jacques is elke zondagochtend te horen op Radio 2 in zijn programma De Sandwich. Ook is hij regelmatig op TV1 te zien in het programma Andermans Veren, waarin hij cabaretfragmenten becommentarieert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

15 − 3 =